SIRIUS PRODUCTION | Producentska kuća

Producentska kuća SIRIUS PRODUCTION

Sirius Production - Filimon

„Moj omiljeni strip bio je Filimon, autora Freda.
Imao sam sva izdanja, koja sam znao napamet.
To je priča o momku koji je živeo na slovu „A” Atlantskog okeana.
Slova ucrtana na geografskim kartama
zaista su postojala u nekoj drugoj dimenziji.
Bila su to ostrva u obliku slova.“

FREDERIK BEGBEDE
Francuski romanIzdanja možete nabaviti na sledećim lokacijama: Spisak prodavnicaJednom prilikom, kada je najzad shvatio da nisam čičak, mazga Anatol odluči da mi ispriča sve o počecima Filimonovih putovanja u svet slova. Najpre je, kaže on, bunardžija Vartolomej odjednom nestao dok je kopao bunar... Nenadano se obreo na slovu „A“, prvom slovu reči Atlantski. Ta slova su bila rasuta po okeanu, baš kao ostrva... samo što nisu bila prava ostrva. Ona su postojala, a istovremeno i nisu postojala. Nasukati se negde već je dovoljno strašno, ali biti nasukan na nešto što ne postoji je još mnogo strašnije... Elem... Vartolomej je tako živeo četrdeset godina, sâm kao Robinson, kao što bi brodolomnik živeo na ovom našem svetu, sve dok jednog dana Filimon i sâm nije slučajno upao u jedan bunar, pridruživši se tako Vartolomeju. Od onda su njih dvojca nerazdvojni. Zajedno putuju sa jednog na drugo slovo, s jednog na drugi svet. Stric Felicijan im ponekad pomaže, jer je on pomalo vrač i svašta zna. S druge strane, Filimonov otac Hektor uporno odbija da poveruje u postojanje tog paralelnog sveta.

Beleška autora: Baš lepo od ovog bezimenog ježa što je svojim malima tako rečito sažeo suštinu ovog serijala... ali, bez namere da ga uvredim, mislim da će čitalac mnogo bolje razumeti o čemu je ovde reč ako pročita ovaj prvi album naslovljen „Brodolomnik sa ostrva A“.

Sirius Production - Filimon Sirius Production - Filimon
Sirius Production - Filimon Sirius Production - Filimon


O autoru

FRED: PESNIK STRIPA

Sirius Production - Filimon

Fred (pravo ime Oton Aristides) je francuski strip autor grčkog porekla, rođen 1931. godine u Parizu. Ovaj predstavnik francusko-belgijske škole ostavio je dubok trag u istoriji devete umetnosti, utičući na brojne generacije strip stvaralaca i očaravajući čitaoce različitih starosnih dobi.

Kao mlad, objavljuje prve crteže u nekoliko časopisa francuske prestonice. Šezdesetih godina, postaje suosnivač, a kasnije i umetnički direktor satiričnog magazina Hara Kiri. Tokom duge karijere, objavljuje niz priča u formi stripa: „Mali cirkus“, „Oseća se svežina u vazduhu“, „Dođe, pa prođe“, „Hm!“, a kasnije i „Magic Palace Hotel“, „Priču o gavranu u patikama“, „Priču o električnom pripovedaču“ itd...

Osim strip priča, Fred je autor i nekoliko scenarija za kratkometražne filmove, kao i tekstova za muzičke kompozicije. Među brojnim priznanjima koja su mu dodeljena, izdvaja se prestižna Velika nagrada grada Angulema za životno delo, koju dobija 1980. godine.

Ipak, Fred će, pre svega, ostati upamćen po serijalima o Filimonu, poetičnim i duhovitim pričama, koje u svom najvećem delu opisuju putovanja glavnog junaka na slova reči „Atlantski okean“. Ono što mi doživljavamo kao puka slova na geografskim mapama ili globusima, u Filimonovom svetu postaju fantazmagorična ostrva puna nesvakidašnjih bića i pojava, gde više ne važe zakoni fizike i „zdrava“, ovozemaljska logika i gde smo prepušteni vladavini apsurda.

Ovo vanserijsko ostvarenje je pomerilo ustaljeno shvatanje i pristup devetoj umetnosti. Fred je ovim delom pokazao u kojoj meri je strip pogodna forma za ispoljavanje neobuzdane mašte, lišene svih ograničenja.


Serijal o Filimonu, koji je izdavač Dargaud objavio u šesnaest nastavaka od 1972. do 1987., pa najzad i 2013. godine, doživeće veliki uspeh i biće preveden na nekoliko jezika. Posle duge pauze, poslednja priča serijala konačno izlazi iz štampe početkom ove godine, poklopivši se gotovo do u dan sa smrću autora u 82. godini života.

U godini Fredovog odlaska i objavljivanja završne priče o Filimonu u njegovoj matičnoj zemlji, želeli smo da odamo počast velikom autoru i da, izdavanjem ovog prvog albuma u srpskom prevodu, domaćoj publici predstavimo raskošan talenat jednog stvaraoca poreklom sa Balkana, čiji nam se duh i senzibilitet čine bliskim.Impresum

Tekst i crtež: FRED
Izdavač:
red
Sirius Production, Španskih boraca 62,
11070 Novi Beograd
Glavni urednik: Predrag Velinović
Lektor: Rosa Krstic
Grafički urednik: Todor Cvetkovic
Priredio i preveo: Vasilije Krstic
Štampa: Publikum d.o.o. Beograd
Tiraž: 1000 primeraka
Naslov originala: Philémon et le naufragé du "A"

Copyright
DARGAUD 1987, by Fred
www.dargaud.com
All rights reserved


Press Clipping

Sirius Production

Sirius Production

Vrh strane